
Obrazoburcze niebieskie wino dla zwykłych ludzi
24 czerwca 2016, 10:55Po 2 latach współpracy z Uniwersytetem Kraju Basków i technologami żywności z agendy rządowej Azti Tecnecalia hiszpański start-up Gïk zaprezentował niebieskie wino.

Napój z bąbelkami ma zwiększyć skuteczność leczenia nowotworów
13 czerwca 2016, 10:41Tkanki nowotworowe zawierają mniej tlenu niż ich zdrowe odpowiedniki (komórki są słabiej utlenowane). By zwiększyć siłę oddziaływania radio- i chemioterapii, naukowcy z Uniwersytetów w Oksfordzie i Ulsterze pracują nad napojem z tlenowymi mikrobąbelkami.

'Woda' ułatwiająca zasypianie
31 maja 2016, 12:18Japońska Coca-Cola zaprezentowała ostatnio nowy produkt - napój zapewniający lepszy sen. Glaceau Sleep Water zawiera L-teaninę, α-aminokwas niebiałkowy, który łatwo pokonuje barierę krew-mózg i ma działanie uspokajające.

Paracetamol zmniejsza empatię
11 maja 2016, 10:41Paracetamol zmniejsza empatię związaną z doświadczanym przez innych bólem fizycznym i społecznym.

Słodzone napoje wiążą się z większą ilością tłuszczu brzusznego
13 stycznia 2016, 12:43U dorosłych w średnim wieku regularne picie słodzonych napojów wiąże się z większą ilością tłuszczu brzusznego, a ten zwiększa ryzyko różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób serca.

Napoje energetyzujące podwyższają ciśnienie i poziom norepinefryny
9 listopada 2015, 11:57Zespół Anny Svatikovej z Mayo Clinic wykazał, że spożycie napojów energetyzujących podwyższa ciśnienie i poziom norepinefryny.

HBI wskaże, co najlepiej pić
28 lipca 2015, 10:04Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.

Zatrzymać zimno
11 czerwca 2015, 08:42Nowatorski termos, który utrzymuje niską temperaturę napoju nawet trzykrotnie dłużej niż obecne na rynku pojemniki, opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej. Zimny napój wytrzymuje w nim nawet kilkanaście godzin, a przechowywane w nim soki czy alkohole dłużej zachowują walory smakowe.

Szympansy piją alkohol za pomocą zmiętych liści
10 czerwca 2015, 10:35Szympansy z kolonii w Bossou w południowej Gwinei wykorzystują liście, by pić alkohol powstały w wyniku fermentacji zbieranego przez ludzi bogatego w cukry soku rafii.

Jabłko przed - sposób na zdrowsze zakupy
29 kwietnia 2015, 10:00Zdrowa przekąska przed pójściem do sklepu sprzyja wypełnianiu koszyka produktami rolnymi. Doktorzy Aner Tal i Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że osoby, które przed zakupami zjadły jabłko, kupiły o 25% więcej warzyw i owoców niż ci, którzy tego nie zrobili.